Dil İkonları
Buzdolabı Pratik Bilgiler MY
  • 1Spara mat

    Färsk mat ska förvaras i kylskåpet en viss tid för att bli mjukare. Färskt kött skall lagras i kylskåp under en tid för att bli mjukare

  • 2Paketering
    • Täck över maten med vakuumtättande material som passar för kylskåp.
    • Den matta sidan på aluminiumfoliet ska vidröra maten. Den ljusa blanka sidan kan oxidera.
    • Vira om lucklocklösa behållare med dubbel folie (med den ljusa blanka sidan vänd utåt) och täta dem med ett gummiband.
    • Observera Checka utgångsdatum för frysta matpaket.
    • Om du gör en lista över antalet paket, livsmedelstyper och förvaringsdatum blir det enklare att ha kontroll på maten i djupfrysningsfacket.
    • Du kan på ett säkert sätt frysa maten i vakuumförpackningar med hjälp av sträckfilm, vattentät plast och polyethylenpåsar.
  • 3Att tänka på vid kylning av mat
    • Kylfackstemperaturen ska vara 2-3 °C.
    • Förvara potatis, lök, pumpa och vitlök på en sval, torr och mörk plats; inte i kylskåpet.
    • Du kan förvara kryddor och örter i kylfacket. När du köper dem ojordade utan kruka kan de förvaras i kylskåpet upp till 1 år.
    • Förvara frukt och grönsaker utan att hacka och skölja dem i grönsakslådor med hög luftfuktighet, och i punkterade, rena påsar för att de ska få andas. Använd aldrig svarta plastpåsar.
    • Det är praktiskt att förvara frukt och grönsaker i separata fack. Frukt och grönsaker som producerar etylengas (aprikos, banan, nektarin, päron, plommon, tomat) och grönsaker som är känsliga för den här gasen (broccoli, vitkål, gurka, gröna bönor, peppar, sallad) ska inte förvaras tillsammans.
    • Rått kött, kallskuret, fisk och kyckling ska placeras i kylskåpet omedelbart efter inköp; de får inte lämnas utanför.
    • Placera inte fuktig mat längst bak i kylskåpet. Den kan frysa när den kommer i kontakt med kall luft. Håll därför fuktig mat i tillslutna behållare för att undvika att den fryser.
  • 4Att tänka på vid frysning av mat
    • Temperaturen i frysfacket måste vara -18 °C eller lägre.
    • Endast kylskåp med 4-stjärnig djupfrysning passar för att frysa färsk mat.
    • Eftersom vätskefylld mat expanderar med 10 % när den fryser ska du inte fylla behållaren helta vägen upp till kanten.
    • Kyl först ned maten i kylskåpet innan du fryser den.
    • Frys aldrig om upptinad mat.
    • Låt inte tidigare fryst mat komma i kontakt med ny mat i frysen.
    • Frys inte in för stora mängder mat på en gång. Genom att frysa in maten så snabbt som möjligt blir matkvaliteten optimal.
  • 5Frysa in kött
    • Du ska undvika att frysa in friterade eller panerade rätter.
    • Det är svårare att frysa in olja än protein och kolhydrater; och livslängden i djupfrysen är kortare. Därför behöver du skära bort fett från uppskuret kött etc. för att förvara dem i en djupfrys längre.
    • Vi rekommenderar att du fryser in mat i en eller två skivor i en påse efter att du applicerat lite olivolja på varje köttskiva.
  • 6Frysa in kyckling och vilt
    • Små hönsdjur skall förpackas helt och stora skall förpackas i delar.
    • Vilt ska skäras i delar ett dygn (24 timmar) efter slakt.
    • Eftersom du kan spara kött med olja tillsatt i 3 månader och kött utan olja i 12 månader är det bättre att tillsätta olja efter att köttet tinats.
  • 7Frysa fisken
    • Om fisken väger mer än 1 kg ska du skära den i delar och skölja den och göra den redo att frysas in, samt låta den vila i 1-2 timmar i frysen före paketering. Efter att de frysts ska du sänka ned fisken i isvattnet upp och ned, så att det bildas en ishinna på den och sedan omedelbart packa in fisken.
    • Packa helst in fisken med aluminiumfolie och se till att det inte finns någon luft invändigt.
    • Innan du packar upp den frusna fisken, ska du tina den i kylfacket eller tillaga den när den är helt fryst.
    • Skaldjur håller fräschören och näringsvärdet om de snabbfryses.
  • 8Frysa in grönsaker
    • Färska grönsaker kan frysas genom snabbfrysning. På det här sättet skyddas grönsakernas färg, smak, lukt och C-vitamininnehåll.
    • Snabbfrysning:
    • Koka grönsakerna i vatten i 1-2 minuter. Lägg dem sedan omedelbart i isvatten i 1 minut. Torka grönsakerna och lägg dem i en behållare, ej ovanpå varandra, och placera dem i frysen. När du är säker på att grönsakerna är frysta ska du förvara dem i plastpåsar eller lufttäta behållare.
    • Broccoli, peppar, ärtoer, spenat, majs och pumpa kan frysas genom direktfrysning.
    • Tillagningstiderna för frysta grönsaker är 1/3 kortare i jämförtelse med färska grönsaker.
    • Ärtoerna förlorar inte sin goda smak om de fryses inom 2,5 timmar efter att de plockats.
    • Eftersom gurka, sallad, isbergssallad och råa eller övermogna grönsaker innehåller mycket vatten är de inte lämpliga att frysa in.
    • Frysta grönsaker ska kokas i vatten eller olja utan att först tinas.
    • Mosade, frusna grönsaker ska få tina något före kokning.
    • Tinade grönsaker måste användas omedelbart och de får inte frysas på nytt.
    • Grönsaker som tillagas i mikrovågsugnen genom ångkokning i specialbehållare förlorar inte näringsvärdet.
    • Frysta grönsaker i vakuumförpackning behåller sin dagsfärska fräschör.
  • 9Frysa in frukt
    • Vissa frukter fortsätter att mogna efter att de har plockats. Detta avgör hur frukten ska förvaras. Endast mogen frukt kan frysas. Om den inte är helt mogen ska frukten förvaras i rumstemperatur. Om frukten inte fortsätter mogna efter att den plockats ska den förvaras i kylskåpet.
    • Om frukterna är övermogna kan du frysa in dem mosade, genom att skära bort ruttna delar och tillsätta citronsaft för att senare använda dem i efterrätter.
    • Fryst frukt kan ätas rå eller användas till att göra marmelad, kompott eller tårtor efter upptining.
    • Om du tillsätter socker vid frysningen kommer frukten att dofta och smaka efter frysningen. Om du tillsätter socker kan du frys in frukten i plastförpackningar; om du inte tillsätter socker kan du använda plastpåsar som passar för frysen.
    • Se till Du ska säkerställa att det finns lite plats i att inte fylla lådan helt, eftersom fryst frukt expanderar.
  • 10Fryst, tillagad mat
    • Se till att maten som ska frysas inte är för kryddstark. Vissa kryddor ändrar smak och blir sura vid långvarig förvaring.
    • Förvaringstiden för mat varierar beroende på typen av använd olja.
    • Lämpliga oljor/fetter: margarin, kalvfett, olivolja och smör.
    • Olämpliga oljor/fetter: nötolja och isterflott.
  • 11Frysa in bakverk
    • Obakade tårtor, krämkaka, paj, kaka och deg passar för frysning.
    • Alla krämkakor ska frysas färska. Om de är ljumna kan du få bättre resultat.
    • Gelé, marmelad och frukt kan användas endast efter att de har tinats helt för att förhindra att de gör krämkakor och kakor mjukare.
    • Det är lämpligare att använda förvaringslådor för att frysa kakor.
    • Aluminiumfolie rekommenderas inte, eftersom degen är svår att avlägsna från folien.
    • Om de upptinade krämkakorna (kakor) värms upp i aluminiumfolie i temperaturer på 150-200°C i 5-10 minuter, blir de färskare än de som tinar i rumstemperatur och smaken bevaras mer effektivt.
  • 12Frysa in mejeriprodukter och ägg
    • Mjölk och vegetabilisk olja passar inte för frysning. Smör kan förvaras i frysen.
    • Ägg kan inte frysas i sina äggskal. Vitan och gulan i ägget kan frysas separat eller mixas helt. Du ska tina frysta ägg i kylskåpet och använda dem omedelbart.
    • Om ost köps i stora delar ska den skäras i mindre kuber och frysas i portioner för att undvika att den möglar.
    • Fryst ost kan senare rivas och användas vid matlagning.
  • 13Tina mat

    Följande metoder kan väljas beroende på typ och användningsområde för maten.

    • I rumstemperatur
    • I kylskåp
    • I eldriven ugn (modeller med eller utan fläkt)
    • I mikrovågsugn
  • 14Förvara mat
    • Bröd kan förvaras i kylskåpet eller frysen. Om du placerar en bit selleri i påsen kan du säkerställa att brödet håller sig längre. Du ska vira in bröd i sträckfilm och placera det i en påse för att undvika fuktförlust och säkerställa längre fräschör.
    • Ost ska viras in i fettresistent papper eller sträckfilm, sedan med aluminiumfolie för förvaring i kylskåpet. Om du vill förvara färskost under en längre tid kan du förvara den i en behållare fylld med olivolja.
    • Om ost ligger i en stängd behållare för att undvika kontakt med luften blir den fuktigare. För att förhindra detta kan du lägga i en sockerbit i behållaren. Du kan vira in osten i en våt ostduk för att förhindra att den torkar och blöta duken när den torkar.
    • För att förhindra att yoghurten blir vattnig ska du inte lämna en sked i den. Om du planar ut ytan med en spatel efter användning kan du förvara yoghurten i kylskåpet längre utan att den blir dålig.
    • Isbergsallad och grönsalladsblad ska plockas bort och läggas i kallvatten innan de placeras i kylskåpet för att hålla dem fräschare längre.
    • Ruccola, persilja och mynta mint kan viras in i pappershanddukar och placera i plastpåsar innan de placeras i grönsakslådan för att hålla dem färskare längre. Pappershanddukar förhindrar kondens och uppmjukning och hindrar att det bildas mögel.
    • Uppmjukade morötter och gurka blir direkt krispigare när de placeras i vatten i kylskåpet.
    • Svamp håller sig färsk i minst 2-3 dagar vid förvaring i en papperspåse i grönsakslådan. För att undvika kondens och klibbighet ska du förvara dem i plastpåsar eller invirade i sträckfilm. Före användningen kan du bara torka av dem med en pappershandduk eller borste; du behöver inte tvätta dem.
    • Citron torkar om den skärs upp och får ligga öppen i kylskåpet; tillsätt lite salt eller socker för att förhindra att den torkar.
    • Äggula kan förvaras i en tillsluten plastlåda genom att tillsätta 1-2 teskedar vegetabilisk olja, i 4 dagar i kylskåpet. när äÄggvitor kan förvaras i 2-4 dagar.
    • Om du förvarar päron med kvisten upprätt kan du fördröja ruttningsprocessen.
    • Russin fastnar i varandra och smaken ändras om de förvaras en längre tid. För att förhindra detta kan du förvara russin i en hoptryckt påse i kylskåpet. Om de blir för hårda kan du fukta dem genom att spruta varmt vatten på dem och låta dem torka.
  • 15Förvara mat
    • Om brödet håller på att bli gammalt kan du smula ner inkråmet i brödet och frysa det. Sedan kan du använda det som fyllning i olika rätter, såsom Circassian kyckling och köttbullar.
    • Om du önskar förvara stora mängder morötter kan du hacka dem i morotsslantar och frysa in dem i platspåsar för att förhindra att de mjuknar; tillaga direkt utan att tina.
    • Om potatisen kokasr lätt före frysningen tappar den inte krispigheten eller färgen.
    • Citronskal kan frysas för att användas när du bakar kakor.
    • Tomater kan frysas hela i fryspåsar för att användas senare vid matlagning eller för att göra tomatpuré.
    • Övermogna bananer kan frysas hela och användas senare för krämkakor.
    • Äpplen kan frysas i skivor efter att de kokats lätt. Senare kan de användas i äppelkaka, eller -paj.
    • Efter att du kokat kött eller kyckling får den återstående vätskan svalna för att låta fettet stiga till toppen. Du kan samla upp fett på toppen och frysa det; senare kan du använda det frysta fettet i soppor och såser.
    • Efter att du öppnat stora grönsakskonserver kan återstående delar sparas genom att portionera ut innehållet i små koppar.
    • Ingefärsrot kan frysas och rivas vid behov.
    • Överblivet vin kan hällas i iskuber och frysas för att användas senare vid förberedelse av såser.
    • Du kan frysa jordgubbar i isflak för att använda dem som iskuber i drinkar och cocktails. Överbliven fruktjuice kan frysas i iskuber för att användas i cocktails och andra drycker med alkoholinnehåll.
  • 16Avlägsna odörer i kylskåpet
    • För att få bort dålig lukt ska du placera en skål mjölk i kylskåpet och vänta några dagar. Mjölk tar bort dålig lukt i kylskåpet.
    • Om du placerar citronskivor i nedre facket på kylskåpet och byter dem varje dag tar det bort dålig lukt.
    • För att ta bort dålig lukt i kylskåpet kan du hälla vanilj på en bomullspad, lägga den i en skål vatten och ställa in skålen i kylskåpet.
    • En halv tablett bikarbonat, snabbkaffe eller skuren_citron (även efter sista förbrukningsdag) tar bort dålig lukt ur kylskåpet.
    • Placera använt te i kylskåpet i en otäckt behållare och låt det stå där i max 12 timmar. Om du lämnar det i kylskåpet mer än 12 timmar kan det bli en källa till dålig lukt, eftersom det samlar mikroorganismer som orsakar dålig lukt; därför måste det kastas.
  • 17Problem med glas

    Under installation ska du be teknikerna att göra justeringar efter vattnets hårdhet. Annars minskar maskinens tvätt- och torkfunktion. Behöriga servicetekniker kan göra nödvändiga justeringar.